Vergunningen en meldingen

Vergunningen en meldingen

Op de website van het Omgevingsloket kunt u checken of uw plannen vergunningvrij zijn, of dat u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Op de website voert u uw locatie en werkzaamheden in. Daarna ziet u of u wel of niet een vergunning moet aanvragen, of een melding moet doen. Als u een vergunning moet aanvragen, kan dit meteen op dezelfde website.  

Wilt u meer informatie? Bekijk de artikelen onderaan deze pagina! 

 • Vergunningvrij bouwen 

  Gaat u (ver)bouwen? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat uw plan onder ‘vergunningvrije bouwwerken’ valt. In dat geval heeft u geen vergunning nodig.

 • Zo regelt u uw bouwplan in het Omgevingsloket

  Heeft u plannen voor een aanbouw, uitbouw of een andere uitbreiding van uw woning? Dit regelt u via het Omgevingsloket. Op deze pagina leggen we uit hoe u een vergunningcheck en een vergunningaanvraag kan doen.

 • Check voor vergunningen en meldingen

  Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen? Op deze pagina leest u waar u dit als particulier of bedrijf kunt uitzoeken.

 • Procedure melding of vergunningaanvraag

  U weet dat u voor uw geplande werkzaamheden een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Wat kunt u hierbij verwachten?

 • Melding over uw omgeving

  Ervaart u overlast in uw omgeving of vermoedt u dat regels overtreden worden? Dan kunt u hiervan melding doen.

 • Melding mobiele puinbreker

  Heeft u sloopwerkzaamheden verricht? U kunt ervoor kiezen om het puin dat op de locatie is vrijgekomen te breken met een mobiele puinbreker.

 • Ongewoon voorval melden

  Doet zich binnen uw bedrijf een voorval voor dat gevolgen heeft voor het milieu? Dan bent u verplicht om dit zo spoedig mogelijk te melden bij uw gemeente of provincie.

Misschien ook interessant

Antwoord op veel gestelde vragen over bouw, vergunningen en de Omgevingswet

Woont u in de gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel of Wageningen en heeft u een vraag over de Omgevingswet? Bijvoorbeeld…

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting, heg of andere erfafscheiding?

Wilt u een schutting, heg of andere erfafscheiding plaatsen? Onder bepaalde voorwaarden heeft u hier geen vergunning voor nodig. Daarnaast is er een aantal regels waar u op moet letten.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren?

Wilt u zonnepanelen of zonnecollectoren plaatsen op een woning/pand? Hier heeft u meestal geen vergunning voor nodig. Er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.