Vergunningvrij bouwen

Gaat u (ver)bouwen? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat uw plan onder ‘vergunningvrije bouwwerken’ valt. In dat geval heeft u geen vergunning nodig.

Controleren of u vergunningvrij mag bouwen

Om te controleren of u een vergunning nodig heeft, vult u de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket in. U voert daar uw bouwlocatie en werkzaamheden in. Daarna ziet u of u verplicht bent om een vergunning aan te vragen of een melding te doen. Op deze pagina leest u meer informatie over situaties waarbij in veel gevallen geen vergunning nodig is.

Let op: Heeft u geen vergunning nodig? Dan zijn er alsnog wel bepaalde voorwaarden of andere regels waar u aan moet voldoen. 

Schuur, bijgebouw, serre of garage

Er zijn vele mogelijkheden om een woning uit te breiden of bij te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een bijkeuken, serre, schuur, garage, carport of mantelzorgwoning. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een brochure met informatie over de regels voor vergunningvrij bouwen.

Dakkapel

Een dakkapel mag u onder bepaalde voorwaarden vergunningvrij bouwen. Lees er meer over in deze brochure met regels over het vergunningvrij bouwen van dakkapellen.

Controleer of u een sloopmelding moet doen voor uw dakkapel 

Is uw huis gebouwd vóór 1994? Dan kan er asbesthoudend dakbeschot zijn gebruikt. U moet dan eerst een sloopmelding doen voordat u een dakkapel mag aanleggen. Ook als u gaat isoleren is het verstandig om eerst na te gaan of sprake is van asbesthoudend dakbeschot, ook omdat verzekeraars steeds vaker eisen dat asbest in uw huis wordt verwijderd.

Lees meer over het doen van een sloopmelding en het verwijderen van asbest in of om uw woning

Schutting

Voor het plaatsen van een hek, schutting of tuinmuur (erfafscheiding) hoeft u in veel gevallen geen omgevingsvergunning aan te vragen. De maximale vergunningvrije hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.

Meer weten? Lees dan deze brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij plaatsen van erfafscheidingen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en -collectoren kunt u in veel gevallen vergunningvrij plaatsen. Meer informatie hierover vindt u in deze brochure met de vergunningvrije voorwaarden bij zonnepanelen en -collectoren.

Goed om te weten

  • Voor beschermde stadsgezichten gelden minder vergunningvrij mogelijkheden bij zonnepanelen. Voor plaatsing op de voorzijde heeft u in elk geval een omgevingsvergunning nodig.
  • Voor plaatsing op een monument moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen.

Wilt u meer weten over hoe u uw dak duurzaam kunt gebruiken? Bekijk dan deze brochure over het duurzaam gebruik van daken.