Bouwen en slopen

Bouwen en slopen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan is het in sommige gevallen nodig dat u een vergunning aanvraagt. Daarnaast zijn er aandachtspunten uit de milieuwetgeving waar u rekening mee moet houden.

 • Eisen waaraan uw bouwplan moet voldoen

  Heeft u bouwplannen? Voor veel bouwwerkzaamheden heeft u een omgevingsvergunning nodig. Om een vergunning te krijgen, moeten uw plannen aan bepaalde regels voldoen.

 • Heb ik een vergunning nodig voor de bouw van een dakkapel?

  Wilt u een dakkapel plaatsen? Onder bepaalde voorwaarden heeft u hiervoor geen vergunning nodig. Hier leest u meer over vergunningvrij bouwen van een dakkapel en de regels die daarbij horen.

 • Bouwen en het milieu

  Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan moet u rekening houden met het milieu. Hier zijn regels voor opgesteld.

 • Heb ik een vergunning nodig voor de bouw van een serre?

  Wilt u een serre (laten) aanbouwen? U heeft mogelijk een vergunning nodig. En ook bij vergunningvrij bouwen moet u zich aan bepaalde regels houden. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.

 • Natuurinclusief bouwen en verbouwen

  Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Hierbij ontwerpt en bouwt u op zo’n manier dat het bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

 • Heb ik een vergunning nodig voor het aanleggen van een in- of uitrit?

  Wilt u een in -of uitrit aanleggen of wijzigen? Dan is het in sommige gevallen nodig dat u een vergunning aanvraagt of een melding moet doen.

Misschien ook interessant

Wat houdt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in? 

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is onderdeel van de Omgevingswet. Als u iets gaat bouwen, krijgt u mogelijk met deze wet te maken. Deze wet verandert wie er de bouwtechnische eisen van een bouwproject keurt. Die taak verhuist van de gemeente naar een onafhankelijke partij: de kwaliteitsborger. Voor verbouwingen is de Wkb uitgesteld.

Ik wil graag overleggen over mijn bouwplan, kan dat?

Wilt u weten of uw bouwplan haalbaar is? Dan kunt u een conceptverzoek indienen of contact opnemen met uw gemeente. Voor grote projecten kunt u een vooroverleg inplannen.

Toezicht bouwen en slopen

Tijdens bouw- en sloopwerkzaamheden krijgt u te maken met toezicht. Lees hier waar onze toezichthouders op controleren.