Zo regelt u uw bouwplan in het Omgevingsloket

Woont u in de gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel of Wageningen en heeft u plannen voor een aanbouw, uitbouw of een andere uitbreiding van uw woning? Dit regelt u via het Omgevingsloket. Op deze pagina leggen we uit hoe u een vergunningcheck en een vergunningaanvraag kan doen.

Inhoud van de pagina

1. Wat kunt u regelen in het Omgevingsloket?
2. Zo doet u een vergunningcheck
3. Overleg met uw buren
4. Vergunningaanvraag – Zo maakt u een account aan
5. Vergunningaanvraag – Stappenplan
6. Wanneer krijgt u bericht over uw vergunningaanvraag?
7. Kan iemand bezwaar maken tegen mijn vergunning?
8. Wanneer kan u beginnen met de bouw?

1. Wat kunt u regelen in het Omgevingsloket?

Als u bouwplannen heeft, krijgt u te maken met het Omgevingsloket. Hier kunt u verschillende zaken regelen:

  • Vergunningcheck: via deze check controleert u of er een vergunning of melding nodig is voor uw bouwplan.
  • Vergunningaanvraag: heeft u een vergunning nodig, dan kunt u de aanvraagprocedure hier starten.
  • Regels op de kaart: u kunt op de kaart bekijken welke regels er waar gelden.
  • Overzicht aanvragen en meldingen: heeft u meerdere aanvragen lopen? In het Omgevingsloket vindt u hier een overzicht van. 

Het is verstandig om voor uw aanvraag zoveel mogelijk informatie over uw plannen bij de hand te hebben. Op onze overzichtspagina over vergunningvrij bouwen hebben we dit voor de meest voorkomende bouwplannen op een rijtje gezet.

2. Zo doet u een vergunningcheck

Doe vóór het uitvoeren van uw bouwplan altijd de vergunningcheck. De regels in uw gemeente of straat kunnen afwijken van de regels die ergens anders gelden. Bij een vergunningcheck in het Omgevingsloket wordt direct gekeken naar de regels die voor u gelden. Zo weet u zeker waar u aan toe bent. Het uitvoeren van een vergunningcheck gaat als volgt:

Geef de locatie van de werkzaamheden aan

U begint met aangeven waar u uw bouwplannen uit wil voeren. In de meeste gevallen is dit bij u thuis. Dit kan heel gemakkelijk door in het zoekveld uw postcode en huisnummer of uw straatnaam in te vullen. Zoeken via coördinaten is ook mogelijk.

Geef aan welke werkzaamheden u gaat doen

Vul in het zoekveld in wat u gaat doen. Onderaan verschijnen alle relevante resultaten. Kruis het onderwerp aan dat overeenkomt met uw bouwplan. Heeft u meerdere bouwplannen? Bijvoorbeeld het bouwen van een aanbouw en een schuur. Kruis dan alle activiteiten aan.

Beantwoord alle vragen

Na het kiezen van de werkzaamheden krijgt u verschillende vragen te zien. U moet alle vragen beantwoorden om door te kunnen naar de laatste stap. Alleen een volledig ingevulde lijst kan worden behandeld. 

Begrijpt u een vraag niet of twijfelt u? Bij veel vragen staat een informatiebolletje dat meer uitleg bij de vraag geeft. Ook kunt u rechtsonder op de knop ‘Hulp nodig’ klikken.

Aan de slag met het resultaat

Aan het eind van de check ziet u meteen het resultaat. U ziet dan per werkzaamheid of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen, informatie moet geven of een ander verzoek moet indienen.

Gaat u direct verder met een aanvraag? Dan slaat het Omgevingsloket deze activiteiten voor u op. U hoeft de activiteiten dan niet opnieuw te kiezen bij uw aanvraag.

3. Overleg met uw buren

Of u nu wel of geen vergunning nodig heeft, het is altijd verstandig om uw bouwplannen met uw buren te bespreken. Licht ze in over uw ideeën en blijf in goed gesprek met elkaar. Mocht er een vergunning nodig zijn voor uw plan, dan moet u ook aangeven of u uw omgeving hierbij heeft betrokken.

4. Vergunning aanvragen – Zo maakt u een account aan

Moet u een vergunning aanvragen? Dit doet u ook in het Omgevingsloket. Als u net de vergunningcheck heeft gedaan, kunt u meteen doorklikken naar de aanvraagprocedure. U kunt ook bovenaan de pagina op ‘Aanvragen’ klikken.

Account aanmaken en inloggen

Voor het aanvragen van een vergunning moet u eerst een account aanmaken. Als particulier kunt u een Omgevingsloket-id aanmaken. Bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning. Doorloop alle stappen en bevestig uw account via de e-mail die u ontvangt. Heeft u na 10 minuten nog geen bericht ontvangen? Controleer of u uw e-mailadres correct heeft ingevuld en kijk ook even in uw postvak voor ongewenste mail.

Bij het inloggen krijgt u de vraag een zogenaamde authenticatie app op uw telefoon te installeren. Dit is een extra beveiligingsstap. Zo weet het systeem zeker dat u het bent. U kunt zelf kiezen voor welke authenticatie app u gaat, bijvoorbeeld die van Google of Microsoft.

Het inloggen gaat als volgt: log eerst in met het e-mailadres en het wachtwoord dat u hebt aangemaakt. Vervolgens krijgt u eenmaal de vraag een QR-code te scannen. Doe dit via de authenticatie app en niet via de camera app van uw telefoon. Na het scannen van de QR-code ziet u een cijfercode verschijnen op uw telefoon. In het kader van veiligheid verandert deze steeds na een x aantal seconden (vaak een halve minuut).

Op de website van het Omgevingsloket ziet u een invulveld voor een verificatiecode. Voer hier de code in die u ziet in de authenticatie app op uw telefoon. Na het klikken op de knop ‘bevestigen’ bent u ingelogd. Bij een volgende keer hoeft u niet nog eens een QR-code te scannen. Het Omgevingsloket is nu opslagen in uw authenticatie app. U hoeft een volgende keer dus alleen nog de cijfercode in te vullen.

5. Vergunningaanvraag – Stappenplan

Het aanvragen van een vergunning in het Omgevingsloket lijkt erg op het uitvoeren van de vergunningcheck. U moet de volgende zeven stappen uitvoeren.

1. Aanmaken project

Geef uw project een naam en een korte beschrijving. Een goede en specifieke naam is vooral fijn als u meer dan één project heeft. U vindt uw projecten zo makkelijker terug. Een overzicht van al uw projecten vindt u terug in ‘Mijn Omgevingsloket’.

2. Locatie werkzaamheden

Kies de locatie van de werkzaamheden. Net als in de vergunningcheck kunt u gemakkelijk zoeken op postcode en huisnummer.

3. Kies activiteiten

Geef aan om welke activiteiten het gaat. U kunt meerdere activiteiten binnen hetzelfde project opgeven.

4. Vragen beantwoorden

In deze stap krijgt u verschillende vragen over uw project. Om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat u alle vragen beantwoordt. Krijgt u een open vraag, wees dan zo uitgebreid en duidelijk mogelijk.

5. Documenten aanleveren

De gemeente heeft op basis van uw informatie verschillende documenten nodig. Deze vindt u hier in één overzicht. Het is belangrijk dat u alle benodigde documenten verzamelt en in één keer aanlevert. Zo is uw aanvraag in één keer compleet en voorkomt u vertraging.

Heeft u direct alle benodigde documenten bij de hand? Dan kunt u deze uploaden en de aanvraag starten. Heeft u nog niet alles verzameld? Dan raden wij het volgende aan:

  • Bewaar het overzicht van de benodigde documenten. U kunt de tekst kopiëren en plakken in een Word-document, de pagina uitprinten of zelf even noteren om welke documenten het gaat.
  • U kunt de pagina vervolgens rustig afsluiten. Uw project is opgeslagen in ‘Mijn Omgevingsloket’. U hoeft alle vragen bij een volgende keer niet nog een keer te beantwoorden.
  • Verzamel alle benodigde documenten en lever ze wanneer u zover bent in één keer aan. 

6. Gegevens invullen

In stap 6 gaat u al uw gegevens nog eens na. Kijk goed of deze kloppen en vul ze waar nodig aan. Als u de aanvraag voor iemand anders doet, dan moet u de andere persoon eerst toevoegen. Dat werkt zo:

  • U voegt de andere persoon toe als initiatiefnemer.
  • De andere persoon ontvangt een uitnodiging per mail.
  • Deze persoon logt in en accepteert de uitnodiging.
  • Daarna kunt u hier de aanvraag afronden en indienen.

7. Laatste vragen en indienen

In stap 7 ziet u eerst heel beknopt nog eens waar u een vergunning voor aanvraagt. Vervolgens krijgt u nog enkele vragen over participatie. Deze gaan over hoe u uw buren bij het project hebt betrokken.

Onderaan de pagina over participatie vinkt u aan dat u alle vragen naar waarheid heeft beantwoord. Ook ziet u hier een knop om het verzoek te downloaden. Dit is alleen nodig als u uw verzoek op papier bij de gemeente in wil dienen. Wij raden u aan uw aanvraag digitaal te doen.

Indienen en eventueel aanpassen

Na het invullen van alle gegevens drukt u op de knop ‘indienen’. Sluit het venster niet direct, het kan namelijk even duren voordat al uw documenten zijn verstuurd. Vervolgens krijgt u de bevestiging van uw vergunningaanvraag te zien. Op deze pagina kunt u uw aanvraag ook nog aanpassen, aanvullen met extra informatie of weer intrekken. U kunt uw aanvraag ook downloaden als pdf.

6. Wanneer krijgt u bericht over uw vergunningaanvraag?

Heeft u de hele aanvraag succesvol doorlopen? Dan moet u wachten op bericht van uw gemeente. U kunt rekening houden met volgende termijnen:

Eenvoudige aanvragen

De meeste aanvragen verlopen via de reguliere procedure. Dit duurt maximaal 8 weken. Binnen die 8 weken kan de gemeente beslissen om de termijn eenmalig met 6 weken te verlengen.

Complexere aanvragen

Bouwactiviteiten met een hoog risico voor de omgeving verlopen via de uitgebreide procedure. Dit duurt maximaal 6 maanden. Binnen de eerste 8 weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het bevoegd gezag kan ook besluiten om de beslissing aan te houden. In dat geval komt uw aanvraag in de status ‘Aanhouden beslissing’. De beslistermijn wordt in dat geval opgeschort. 

7. Kan iemand bezwaar maken tegen mijn vergunning?

Ja, dit is mogelijk. Buurtbewoners kunnen zowel tegen een lopende aanvraag als een verleende vergunning actie ondernemen. Dit werkt als volgt:

Tijdens de vergunningaanvraag

Wanneer de gemeente uw vergunningaanvraag ontvangt, moet dit bekend worden gemaakt. Dit gebeurt op officielebekendmakingen.nl. Het is vaak ook te zien op de website van uw gemeente en soms in de lokale krant.

Zijn uw buren (of een andere direct betrokkene) het niet eens met de plannen in de aanvraag? Dan kunnen zij dit met een ‘zienswijze’ aan de gemeente laten weten. Houdt u zich met de vergunning aan de bouwvoorschriften? Dan hoeft de gemeente geen rekening te houden met de wensen van de buren.

Bezwaar na het verlenen van een vergunning

Heeft de gemeente u al een omgevingsvergunning verleend? Ook dit moet de gemeente bekend maken. Buurtbewoners kunnen vervolgens binnen 6 weken na het besluit nog bezwaar maken. Dit heet een bezwaarschrift. De periode van 6 weken gaat in op het moment dat de gemeente u heeft geïnformeerd over het besluit.

In een bezwaarschrift moet uitgelegd worden waarom de beslissing moet worden teruggedraaid. Alleen belanghebbenden (zoals uw directe buren) kunnen bezwaar maken.

Bekendmakingen vergunning per gemeente

Van de gemeenten die vallen onder Omgevingsdienst De Vallei kunt u alle bekendmaking rondom vergunning hier (of op deze overheidswebsite) zien:

8. Wanneer kan u beginnen met de bouw? 

Heeft u de vergunning voor de bouw binnen? Het is niet verstandig om direct met de bouw te beginnen. Zoals hiervoor gemeld kunnen buurtbewoners binnen 6 weken nog bezwaar maken. Als zij gelijk krijgen en u bent al begonnen (of zelfs klaar) met de bouw, dan moet u alles weer afbreken. 

Het is verstandig om pas 6 weken ná het krijgen van de vergunning te starten met de bouw. Wacht ook niet langer dan 26 weken. Na deze periode mag de gemeente uw vergunning weer intrekken.