Hoe betrek ik mijn omgeving bij mijn plannen?

Heeft u bouwplannen, of wilt u iets veranderen in uw omgeving? Het is belangrijk uw omgeving hier goed bij te betrekken. In de Omgevingswet wordt dit participatie genoemd. Hieronder vindt u een aantal handige tips, een voorbeeldbrief en meer informatie over participatie.

Inhoud van de pagina

1. Wat houdt participatie in?
2. Op welke manier moet ik mijn omgeving betrekken?
3. Wanneer overleggen met uw buren?
4. Voorbeeldbrief en tips voor het informeren van uw buren?

1. Wat houdt participatie in?

Participatie is een belangrijk thema in de Omgevingswet. De term betekent ook wel ‘meedoen in de samenleving’. Participatie betrekt omwonenden bij vergunningen en plannen. Dit geldt voor iedereen: burgers, bedrijven en de overheid.

Heeft u bouwplannen, bespreek die dan eerst met uw buren en andere betrokkenen in de buurt. Mocht er een vergunning nodig zijn, dan moet u ook aangeven of u uw omgeving hierbij heeft betrokken.

Meer weten over participatie? Bekijk onderstaande animatie.

2. Op welke manier moet ik mijn omgeving betrekken?

Of u nu wel of geen vergunning nodig heeft, het is altijd verstandig uw buren te betrekken bij uw bouwplannen. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. Vooraf goed communiceren voorkomt narigheid en zorgt dat uw bouwplan voor alle partijen fijner verloopt.

De manier waarop u uw omgeving betrekt is volledig vrij. U bepaalt dus zelf hoe u dit doet. Op deze pagina geven we u een voorbeeld hoe u dit zou kunnen doen.

3. Wanneer overleggen met uw buren?

Het is fijn om uw buren op tijd te informeren over uw bouwplannen. In de meeste gevallen is het goed om dit een maand vóór de werkzaamheden te doen of voordat u de aanvraag indient. Heeft u grote en ingrijpende bouwplannen? Als er bijvoorbeeld veel verandert, of als de bouwwerkzaamheden lang duren. Dan is eerder informeren altijd beter.

Daarnaast is het goed om tijdens en na de verbouwing uw buren goed op de hoogte te houden. Zo blijft u tijdens het hele proces in goed gesprek met elkaar.

Denk bij het informeren vooral uit het perspectief van uw buren. Wanneer gaan zij iets merken of overlast ervaren? Op welke momenten staat er bijvoorbeeld een afvalcontainer voor het huis, of op welke tijden verwacht u geluidsoverlast. Hoe meer u van tevoren kan laten weten, hoe prettiger voor iedereen.

4. Voorbeeldbrief en tips voor het informeren van uw buren

In deze voorbeeldbrief ziet u hoe u uw buren kan informeren over uw bouwplannen. Bij goed contact met uw buren kunt u natuurlijk ook even bij hen langsgaan. Zo kan u vragen direct beantwoorden, zorgen wegnemen of uw plannen bijstellen.

Hoe groter uw bouwplannen, hoe belangrijker het goed informeren van uw buren is. Bijvoorbeeld ze vroegtijdig te informeren en door ontwerpen en bouwtekeningen mee te nemen of bij de brief toe te voegen.

Extra tips

  • Lijken uw bouwplannen op een verbouwing die uw buren eerder hebben gedaan? Vraag eens hoe zij het destijds hebben aangepakt. Dit kan veel tijd, geld en gedoe schelen.
  • Heeft de verbouwing impact op veel buurtbewoners? Met een Whatsappgroep houdt u iedereen in 1 keer gemakkelijk op de hoogte.
  • Duurt uw verbouwing lang? Nodig uw buren een keer uit om te komen kijken naar de vorderingen. En natuurlijk wanneer het klaar is!
  • Is er langdurig overlast? Breng dan eens een aardigheidje naar de buren, zoals een bosje bloemen of een appeltaartje. Zo weten de buren dat u aan ze denkt.