Wees alert: schuur buitengebied in trek bij criminelen

Schuren en loodsen in het buitengebied zijn in trek bij criminelen. Zij huren deze plekken om gestolen goederen op te slaan of zelfs om drugs te maken. Soms heeft de eigenaar niet eens door wat er op zijn grond gebeurt. En dat kan vervelende gevolgen hebben en tot hoge kosten leiden.

In het kader van de Week van de Veiligheid is een toezichthouder milieu, tevens buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) bij Omgevingsdienst de Vallei (OddV), onlangs in Lunteren op pad geweest met de politie en de wijkagent. Doel: bewoners in de omgeving van de Meulunterseweg alert maken op de gevaren en risico’s van het verhuren van schuren en loodsen. “Let goed op aan wie je gaat verhuren,” aldus de toezichthouder. “Als mensen bij je aan de deur komen en de huur contant willen betalen, dan is dat al een teken. Zij proberen eigenaren vaak met grote bedragen te lokken. Heb je je schuur of loods verhuurd, zie je rare dingen en vertrouw je het niet, bel dan de politie.”

Kosten voor verhuurder

Op het moment dat de politie op een locatie bijvoorbeeld een drugslab aantreft en oprolt, kan dit nog een staartje krijgen voor de verhuurder. “De politie neemt alles mee wat ze nodig hebben voor onderzoek, maar de rest moet de eigenaar opruimen en dat is op eigen kosten,” waarschuwt de toezichthouder. “Dit kan best oplopen als na onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat de bodem is verontreinigd door drugs. Ook al mag je volgens het bestemmingsplan een loods of schuur verhuren, als eigenaar van het terrein blijf je verantwoordelijk.” De verleiding kan groot zijn om tegen een mooi bedrag een pand te verhuren, maar realiseer je dat het ook hoge kosten met zich mee kan brengen. De actie werd volgens de toezichthouder positief ontvangen door de bewoners. “Ze vinden het goed dat we dit soort acties doen.”