Samenwerken op gebied van AI

De MT-leden van de omgevingsdiensten uit Gelderland en Overijssel kwamen bijeen om te bespreken wat kunstmatige intelligentie (AI) kan betekenen voor ons vakgebied. Hoe kan AI helpen bij ons werk en kunnen we daardoor effectiever en efficiënter werken? Dat zijn vragen die aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst in april.

Effectiever en efficiënter werken

Wij werken al samen met andere omgevingsdiensten in Oost-Nederland aan diverse projecten zoals Gelders Ondergrond Overleg en Informatievoorziening Gezamenlijke Omgevingsdiensten. Deze samenwerking willen we uitbreiden op het gebied van kunstmatige intelligentie, omdat het ons in staat stelt om nog effectiever en efficiënter te werken. AI kan in onze dienstverlening bijvoorbeeld ondersteunend helpen, zoals bij het automatisch opstellen van brieven voor personen of bedrijven die een vergunning aanvragen. Dit bespaart tijd en verhoogt de nauwkeurigheid.

Kritisch blijven

AI gaat niet al ons werk overnemen en is ook niet de oplossing voor alle problemen. We geloven sterk in innovatie en zien AI als een hulpmiddel dat ons werk kan verbeteren, zonder dat het ons werk volledig over neemt.

Hackathon in het najaar

Om de samenwerking tussen de omgevingsdiensten in Gelderland en Overijssel te bevorderen, houden wij in het najaar een hackathon. Tijdens dit evenement komen vakspecialisten op het gebied van bodem, bouw, milieu en agrarisch samen met AI-experts, om binnen korte tijd de beste en meest innovatieve oplossingen te bedenken voor vraagstukken in ons vakgebied.