Samen peil bepalen bij nieuwe woningen in Barneveld

In de Barneveldse wijk Bloemdal worden 1.550 woningen gebouwd. Hierbij gaan Omgevingsdienst de Vallei en de gemeente Barneveld de handen ineenslaan voor de controles van het peil. Hoe gaat dat in zijn werk? Toezichthouder Bouw Marian Florissen legt het uit.

Grote hoogteverschillen

In overleg met de gemeente geven onze toezichthouders Bouw peil aan: de hoogte van de afgewerkte begane grondvloer van de woning. In de praktijk blijkt dat lang niet alle aannemers zich even netjes aan deze aanwijzing houden. Het gevolg: grote hoogteverschillen tussen het vloerpeil van de woning en het aansluitende openbaar straatwerk. Kun je daar iets aan doen? Het antwoord: ja, dat kan!

Nieuw meetinstrument

Marian Florissen werkt als toezichthouder Bouw bij Omgevingsdienst de Vallei en samen met collega-toezichthouders Civiele Techniek van de gemeente Barneveld maakte ze onlangs kennis met een nieuw meetinstrument om peil te bepalen. “Het gaat om een stokmeter waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS,” vertelt Marian. “Daarmee kunnen we op een eenvoudige manier de hoogte ten opzichte van N.A.P. van bijvoorbeeld een putdeksel meten.”

Putdeksels en peilen

En hoe werkt dat dan precies, dat meetinstrument? Dat is een beetje een technisch verhaal, dat Marian met plezier toelicht voor de geïnteresseerden: “Aan de stokmeter is een beeldscherm verbonden. Op het beeldscherm wordt een onderligger geprojecteerd met een putdekseltekening. Op deze onderlegger zijn de hoogtematen weergegeven. Op de putdeksel die het dichtst in de buurt van de bouwplaats ligt kan ik een referentiepunt aangeven, waarvan de bouwer het peil van de woningen kan terugrekenen. Sta ik op putdeksel X, dan moet de hoogte overeenkomen met de maatvoering op de onderlegger en op de meter.”

Marian vertelt dat tijdens het bouwproces steekproefsgewijs de hoogte van de bovenkant van de funderingsbalk en de begane grondvloer wordt gemeten. “In de bouwfase is het nog mogelijk om correcties toe te passen,” aldus Marian. “Daardoor kunnen we kostbare en tijdrovende oplossingen voor hoogteverschillen in de openbare inrichting voorkomen.”

Handen ineen

In de wijk Bloemdal aan de westkant van Barneveld worden 1.550 woningen gebouwd. Hierbij gaan Omgevingsdienst de Vallei en de gemeente Barneveld de handen ineenslaan voor de controles van het peil. “Daarvoor hebben we een overzicht ontvangen van de peilen die per woonblok moeten worden gehanteerd,” vertelt Marian. “Op die manier kunnen we mooi samenwerken met de gemeente. En door de kennismaking met het nieuwe meetinstrument blijven we met elkaar letterlijk en figuurlijk nóg beter op de hoogte.”