Juliëtte de Haard, Juridisch Adviseur Handhaving

Als Juridisch Adviseur Handhaving bij Omgevingsdienst de Vallei (OddV), dompelt Juliëtte de Haard zich dagelijks onder in de dynamiek van reguliere handhaving en permanente bewoning. De Omgevingswet voegt een extra dimensie toe aan haar werkzaamheden, waardoor haar baan nog boeiender wordt.

Wat doe je bij OddV?

Ik werk op de afdeling Juridisch Advies en hou me bezig met reguliere handhaving, maar ook permanente bewoning. Een milieu- of bouwovertreding valt onder reguliere handhaving. Als mensen een recreatiewoning als hoofdwoning gebruiken, zien wij dat als permanente bewoning. Dit is niet toegestaan en daar handhaven we op.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik houd een lijst bij van taken die ik voor elke zaak moet uitvoeren. De ene dag werk ik aan reguliere handhaving en de andere dag aan permanente bewoning. Als ik bijvoorbeeld een controle op een locatie wil uitvoeren, vraag ik een toezichthouder om een kijkje te gaan nemen. Hieruit volgt een rapport, waarna ik ga kijken of er überhaupt sprake is van een overtreding. Bij permanente bewoning is het soms lastig om te bewijzen dat mensen daar wonen. Je moet een goed dossier hebben om mensen aan te schrijven. Dat maakt het werk leuk. Je gaat op onderzoek uit en daarnaast werk je veel samen met de gemeente. Bijvoorbeeld met publiekszaken of een hulporganisatie.

Wat vind je zo leuk aan je werk?

De afwisseling. Elke dag is anders. Het ene moment word je gebeld door een adviseur, advocaat of de overtreder. Het andere moment heb je een zienswijzegesprek of moet je naar de rechtbank. Bij een zienswijzegesprek wil de overtreder in gesprek. Dan kan ik mijn verhaal doen en ze eventueel doorverwijzen naar andere instanties binnen de gemeente of vrijwilligersorganisaties. De overtreder kan ook bezwaar indienen, waarna je het besluit namens het college van burgemeesters en wethouders moet verdedigen. Dat is spannend en leuk tegelijk. Je weet niet wat er tijdens de zitting gevraagd gaat worden, maar ik bereid me goed voor en praat veel met collega’s hierover.

Het werk is afwisselend, veelzijdig en je krijgt veel verantwoordelijkheid.

Juliëtte

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

De grootste uitdaging binnen mijn werk is het juridische gedeelte. Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht en hebben we te maken met overgangsrecht. Soms moet ik goed zoeken waar alles staat en hoe het geformuleerd is. Dat is veel uitzoekwerk, maar dat maakt mijn werk juist interessant. Ik houd ervan om vraagstukken op te lossen. Een andere uitdaging is dat je te maken hebt met deadlines. Je moet gestructureerd zijn.

Hoe is de sfeer binnen OddV?

Heel goed, heel relaxt. Iedereen maakt een praatje met je. Hoewel ik nog niet alle collega’s ken, nemen ze de tijd voor je als je iets wil vragen. Als ik wat lastigere zaken heb, vind ik het fijn om meteen te kunnen overleggen. Daarom werk ik vaak op kantoor. Ik heb een goede band met mijn collega’s. Je werk moet leuk zijn, maar je collega’s maken het leuker. Ook als je een cursus of opleiding wil volgen, kan dat. Ik kan bijvoorbeeld nog A jurist worden of coördinator. Er zijn dus doorgroeimogelijkheden.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik hockey een paar keer in de week. Dat doe ik al van jongs af aan. Soms ga ik naar de sportschool, vooral als er in de winter geen hockey is. Daarnaast vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken.