Energielabel C wordt verplicht voor kantoorgebouwen

Kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben om nog als kantoor gebruikt te mogen worden. Hebben ze dat niet, dan mag het pand volgens de wet na die datum niet meer worden gebruikt als kantoor. Omgevingsdienst de Vallei (OddV) gaat controleren of kantoorpanden voldoen aan de wet.

Wie een kantoorgebouw in bezit of gebruik heeft, kan op de website EP-online het energielabel controleren. Is er nog geen energielabel of is het huidige label D of lager, dan raden wij u aan om snel energiebesparende maatregelen te nemen. Neem contact op met een erkend adviseur voor het maken van een maatwerkrapportage. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting. Bijvoorbeeld als een kantoorpand binnen twee jaar gesloopt wordt (aantoonbaar), het een monumentaal pand betreft of als het kantoor kleiner dan 100 m² is. Kijk voor meer informatie over de uitzonderingen op website van de RVO.

Toezicht en handhaving

OddV gaat namens de gemeenten in de regio vanaf 1 januari 2023 toezicht uitvoeren op basis van deze nieuwe regelgeving. Voldoet een kantoorgebouw niet, dan bent u in overtreding. OddV kan dan maatregelen nemen, uiteenlopend van een schriftelijk waarschuwing tot het afsluiten van het kantoorgebouw. Het verkrijgen van een label duurt gemiddeld zo’n vier weken. Beoordeling dient te gebeuren door een bedrijf dat geregistreerd staat in het Centraal Register Techniek.

Meest gestelde vragen

Kijk voor een overzicht van de meest gestelde vragen over het energielabel C voor kantoren op de website van de RVO.