Energielabel C verplicht voor kantoorgebouwen

Bent u in bezit van of maakt u gebruik van een kantoorgebouw? Per 1 januari 2023 moeten kantoorpanden minimaal energielabel C hebben om nog als kantoor gebruikt te mogen worden. Heeft uw kantoor dat niet, dan mag het pand volgens de wet na die datum niet meer worden gebruikt als kantoor. Lees hieronder wat u daartegen kan doen.

Controleer het energielabel

Op de EP-online website kunt u het energielabel van het kantoorgebouw checken. Is er nog geen energielabel of is het huidige label D of lager? Dan is het handig om energiebesparende maatregelen te nemen. Neem contact op met een erkend adviseur voor het maken van een maatwerkrapportage.

Let op! Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting. Als u kunt aantonen dat uw kantoorpand binnen twee jaar gesloopt wordt, het een monumentaal pand is of als uw kantoor kleiner dan 100 m² is. Lees meer over de uitzonderingen op de website van RVO.

Wat kunt u verwachten bij een controle 

Vanaf 1 januari 2023 krijgt u te maken met toezicht. Voldoet uw kantoor niet aan de voorwaarden, dan bent u in overtreding. De gevolgen voor deze overtreding kunnen variëren van een schriftelijke waarschuwing tot het afsluiten van uw kantoorgebouw. Het verkrijgen van een label duurt gemiddeld zo’n vier weken. Beoordeling dient te gebeuren door een bedrijf dat geregistreerd staat in het Centraal Register Techniek.

Heeft u vragen?

Kijk voor een overzicht van de meest gestelde vragen over het energielabel C voor kantoren op de website van RVO.