Duurzame energie

Naast energie besparen kunt u ook zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door middel van zonne-energie of een warmte-koude opslag. Deze vorm van duurzame energie is een investering in de toekomst die zich ook terugverdient.

Wat is een warmte-koude opslag (WKO)?

Een warmte-koude opslag (WKO) is een bodem-energiesysteem. Een WKO slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in de bodem. Aan dit systeem wordt meestal een warmtepomp gekoppeld, waarmee het gebouw verwarmd wordt.

Voor wie is een warmte-koude opslag interessant?

Een WKO is interessant voor bedrijven die zowel ’s zomers als ’s winters een aangenaam werkklimaat willen hebben. Bijvoorbeeld kantoren, onderwijs- en zorginstellingen. Warmte-koude opslagsystemen leveren naast verwarming ook verkoeling. Door het gebruik van WKO bespaart u op verwarmings- en koelingskosten en vermindert u CO2-uitstoot. Een WKO is dus een goede maatregel om de doelstellingen op het gebied van energiebesparing te realiseren.

Met de rekenmodule van WKO Tool Nederland kunt u bepalen of een open bodem- energiesysteem rendabel is. Ook geeft de site een overzicht van alle soorten gesloten en open systemen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u meer over de warmte-koude opslag.

Subsidie op duurzame energie

Hoewel de slimme maatregelen uiteindelijk meer opleveren dan normale energiesystemen, kan de terugverdientijd lang zijn. Door een subsidie aan te vragen kunt u de terugverdientijd verminderen. Laat u daarom goed informeren over welke subsidies voor u beschikbaar zijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie.