Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli 1993 is asbest verboden en niet meer toegepast in huizen en materialen. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kunt herkennen. 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Inademing kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Na lange tijd kan het kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n dertig jaar. 

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen aan de buitenkant van een gebouw in golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken, apparaten, tegellijm en glaskit.

Op de website van Milieu Centraal vindt u foto’s van verschillende toepassingen in huis waarin asbest zit

Laat bij twijfel onderzoek doen

Twijfelt u of er asbest in of op uw pand zit? Schakel dan een gecertificeerd asbestinventariseerder in. Een overzicht van bedrijven in uw regio vindt u op de website van Ascert. Ook kunt u op de website van MilieuCentraal advies op maat krijgen. Vul de vragen over uw woning of schuur in en krijg tips over het herkennen van asbest, advies over de beste manier om asbest te (laten) verwijderen en een schatting van de kosten voor het vervangen van een asbestdak.

Vindt u asbest in een openbare ruimte?

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit melden bij uw gemeente of bij ons. De gemeente kan asbest laten verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

Meer weten over asbest?

Bekijk dan de korte video over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen die gemaakt is door Milieu Centraal.